Sve češća primena rolo zavesa u domaćinstvu

Prateći svetske trendove dolazi se do novih varjanti opremanja životnog prostra. Kuća ili stan je mesto najdužeg boravka svakoga od nas, pa tako i ambijent treba prilagoditi nameni. Životni prostor mora odisati toplinom. Stručnaci za enterijer posebnu pažnju poklanjaju detaljima. Zavese, stolarija, draperi, slike, pa čak i sobno bilje mogu biti dobro rešenja. Često se gleda praktičnost i lepota. Nepisano pravilo je, da se ova dva segmeta spoje. Jedan od sve češćih vidova spajanja praktičnih i korisnih stvari u domaćinsvu su i rolo zavese. Rolo zavese zauzijaju jedno od vodećih mesta kada je reč o odabru zavesa i uređenju enterijera. 

Prednosti i nedstaci rolo zavesa

Rolo zavese su izrađene u različitim oblicima, bojama i od različitog materijala. Siroka je lepeza materijala od kojih se izrađuju, mada je to najčešćte poliseter koji je antistatički i antialergijski. Boja se može prilagoditi boji zidova i nameštaja. Takođe, može se izabrati jačina prozračnosti svetlosti, što je bitno kod zavesa koje se postavljaju u dnevne ili spavaće sobe. Na taj način moće se ograničiti prodor svetlosti u prostoriju i tako spreciti ulazak UV zrakova, koje evenutalno mogu izbledeti nameštaj i tepihe. Deblji materijali mogu imati i termičko dejstvo, odnosno smanjuju gubitak toplote preko prozorskog stakla iz prostorije. Lako i brzo se postavljaju. Mogu se postaiti i na zid i na plafon, mada od skora je počelo i postavljanje na samom vrhu prozorskog okna. Ime rolo zavesa proističe od mehanizma podizanja. Naime, spuštanje i podizanje  zavese vrši se mehanizmom rolanja, odnosno putem oklagije i lančića. Najčešće se postavljaju sa unutrašnje strane. Mana im je što za podizanj i spustanje mora polako i ručno upravljati. Prilikom podizanja i spuštanja mogu se zaustaviti na bilo kom položaju. Takođe, izrađuju se i bez kućišta.

Da li su rolo zavese ekonomične?

Rolo zavese su jedan od dobrih i za naš standard dostupnih proizvoda na tržištu. Garantuju dug životni vek. Na prozoru, na kome je pričvršćena rolo zavesa, neće biti potrebna roletna, obzirom da pomenuta zavesa igra ulogu roletne. Jednostavno i lako se ugrađuju. Obično radnje koje nude bogat asortiman rolo zavesa, kupac gratis dobija postavljanje istih. Na prvi pogled cena deluje visoka, ali uzevši sve druge faktore u obzir cena je itekako primamljiva.

Primena rolo zavesa u svetu

Rolo zavese našle su veliku primenu na svetskom tržištu. Primena na domaćem trižisu još je na početnom nivou. Pogledavši strane časopise koje dele savete za uređenje kuća i stanova, obično se predlazu rolo zavese kao jedna od opcija. Slikovitim prikazima prostora uočavaju se lepo utapanje sa ambijentom, što značajno utiče na kvalitet provedenog vremena u prostroriji. Široka lepeza boja i dezena, lako se može utonirati u svaki kutak stana. U Srbiji rolo zavese nalaze sve češću primenu kako u domaćnistvu tako i u poslovnim prostorijama. 

Zavese su jedan od glavnih detalja svakog kutka naše kuće. Pored tepiha, ukrasa i sitnih detalja one nam daju toplinu porodičnog doma. Ne treba zaboaviti da se u domovima naviše vremena provodi, pa tako ih treba prilagoditi svojim potrebama i uživanju. Kvalitetan životni prostror jednak je kvalitetnom životu, a kvalitetan zivot proizvodi dobro zdravlje. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *