diskus hernija

Zašto se diskus hernija danas svrstava u bolest savremenog čoveka?

Skoro da nema čoveka koji nije čuo za pojam diskus hernija.

Mnogi su za ovu vrstu deformiteta kičmenog stuba čuli od svojih prijatelja, rođaka, dok su neki od njih imali prilike lično da se susretnu sa neprijatnim bolom u leđima ili vratnom delu. To znači da su imali posla sa diskus hernijom

Ovde se radi o savremenom tipu bolesti koja nastaje upravo zbog savremenog načina života čoveka. Ukoliko se otkrije na vreme i krene sa redovnim terapijama, razloga za brigu nema. Ipak, ako se zanemari, može dovesti do dodatnih komplikacija koje za posledicu mogu podrazumevati sam operativni postupak. 

Ko ima najveći rizik da oboli od diskus hernije?

Ako za trenutak zanemarimo genetiku, koja je, složićete se, u blisko povezanoj vezi sa svim potencijalnim budućim zdravstvenim problemima čoveka, sam način života spada u jedan od najvažnijih uzročnika za nastanak diskus hernije. 

Ovde pre svega mislimo na one lošije životne navike poput nezdrave ishrane. Ishrana bazirana na velikom unosu slatkiša i masti u organizam utiče na pojavu gojaznosti što dalje smanjuje mogućnost kretanja svakog čoveka. Problem prekomerne telesne težine se direktno odražava na kičmu, tj. na pršljenove koji vremenom mogu toliko oslabiti i samim tim izazvati vrlo neprijatne bolove koji su u najvećem broju slučajeva povezani sa diskus hernijom. 

Pored neadekvatne i neredovne ishrane, predugo sedenje na stolici u nepravilnom položaju na duži rok može dovesti do nastanka oboljenja kičmenog stuba. Ove fokus stavljamo na sve one kojima je u opisu posla rad za računarom kao i svi drugi poslovi koji podrazumevaju da se telo nalazi najviše u sedalnom položaju. 

Bol u mišićima leđa može biti kratkotrajan i tada ga možete zanemariti. Ako primećujete da se ova vrsta bola javlja sve češće, najbolje bi bilo da pomoć zatražite od lekara. 

Kako da budete sigurni da vam je neophodna pomoć lekara?

Sa diskus hernijom se ne treba igrati već je treba na vreme prepoznati. Simptomi su toliko vidljivi i laki za raspoznavanje da ne možete pogrešiti sa dijagnozom. 

Za početak, trebali biste da razlikujete cervikalni od lumbalnog sindroma. Prvi se odnosi na oboljenje vratnih pršljenova i najčešće se prepoznaje tako što se pacijenti žale na neprijatan bol i ukočenost u vratnom delu, ako i na utrnulost ruku. 

Lumbalni sindrom podrazumeva prisustvo bolova u slabinskom delu kičmenog stuba koji se spušta niz nogu. Obe vrste diskus hernije su jako bolne za svakog pacijenta, što im često onemogućava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. 

Na koje se sve načine danas može lečiti diskus hernija?

U medicini postoji nekoliko načina koji su se uspešno pokazali u otklanjanju ove bolesti. Na prvom mestu nastupa fizikalna medicina koja prednost daje terapijama, vežbama kao i odgovarajućim fizioterapeutskim masažama. U zavisnosti od trenutnog zdravstvenog stanja pacijenta, pristupa se odgovarajućim tretmanima. Danas postoji mnoštvo privatnih fizioterapeutskih klinika i salona sa obučenim i iskusnim fizijatrima. 

Ako se proceni da je su pršljenovi bilo na lumbalnom ili vratnom delu upaljeni, operacija može biti alternativa. S obzirom da se radi o intervenciji na vrlo osetljivom delu, savetujemo vas da se za ovu opciju posavetujete sa lekarima koji su već duži niz godina profesionalci u svom poslu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *