zalfija

Žalfija – najbolji prirodni antibiotik

U prirodi se nalaze mnoge biljke, koje i te kako imaju lekovita svojstva, samo sa njima treba biti upoznat. Upravo njih bi trebalo koristiti za poboljšanje stanja celokupnog organizma, kao i za jačanje njegovih odbrambenih snaga, posebno u periodima kada je prelaz godišnjih doba, te povećan nivo infekcija.

Podrazumeva se da treba biti obazriv sa korišćenjem čajeva od lekovitih biljaka, jer se svaki od njih primenjuje za različite poteškoće, odnosno oboljenja.

Žalfija, bosiljak, kamilica, majčina dušica su tek neke od biljaka koje bi trebalo uvrstiti. Ipak, kao najbolji antibiotik koji nam je priroda dala se vrlo često pominje žalfija.

Ova biljka nosi naziv Salvia Officinalis i pripada familiji usnatica. Poznata je po plavo ljubičastim cvetovima, a još u antičko doba je korišćena za lečenje mnogih oboljenja.

Osim kao prirodni antibiotik, žalfija se koristi i za pomoć pri određenim oboljenjima. Posebno treba obratiti pažnju na način pripreme čaja od te biljke, te poštovati uputstvo da čaj naliven predviđenom količinom prokuvane vode ni u kom slučaju ne bi trebalo da odstoji duže od svega tri minuta.

Žalfija za zdravlje

Iako jeste poznata po svojim cvetovima plavo ljubičaste boje, lekoviti deo žalfije je zapravo list. Preporučuje se brati ga u doba cvetanja, što je u toku maja meseca.

Zahvaljujući prisutnosti tanina, kao i drugih materija, ali i etarskog ulja, žalfija se koristi ne samo kao prirodni antibiotik, već i za lečenje različitih upala i katara, ali i u mnogim drugim slučajevima.

Najpre se preporučuje koristiti ovu biljku za jačanje imuniteta, a smatra se i odličnim prirodnim lekom protiv prehlade.

Ako neko oboli od tuberkuloze, treba mu dati čaj od žalfije, tako veli naša narodna medicina.

Odličan je prirodni antioksidant, a snižava i povišenu temperaturu i smanjuje slabost organizma nastalu usled pojave groznice.

S obzirom na to da žalfija ublažava različite upale unutrašnjih organa i donekle pročišćava creva, smatra se da ima izuzetno pozitivan uticaj i na varenje.

Takođe je poznato da se čaj od ove biljke preporučuje za bolje izlučivanje mokraće. A čaj je izuzetno blagotvoran i za nerve, a zahvaljujući činjenici da pročišćava krv, žalfija se preporučuje i protiv zapaljenja različitih organa.

Primećeno je da pomaže kod obolelih desni, ali i kod upaljenog ždrela, kada se čajem od ove biljke ispiraju usta, odnosno kada se grgoće.

Postoje podaci da žalfija pomaže i osobama koje su obolele od reumatizma. A osim u formi čaja, postoji i eterično ulje koje takođe ima izuzetno blagotvorna dejstva na celokupan organizam.

Najbolji lek protiv prehlade

Uzevši u obzir da žalfija pospešuje preznojavanje i da utiče na snižavanje temperature, to se preporučuje koristiti čaj od ove biljke i u slučaju prehlade.

Takođe je poznato i da bosiljak, žalfija i kamilica kada se pomešaju imaju izuzetno pozitivan efekat na jačanje imuniteta.

Čaj od žalfije, inače čisti bronhije od katara, te na taj način pomaže kod izbacivanja nagomilanog šlajma, što je često tokom prehlade.

Kako se preporučuje za jačanje imuniteta, tako treba ovaj čaj koristiti uvek kada je u pitanju prehlada, pa čak i grip, jer je primećeno da poboljšava stanje organizma u celosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *