knjigovodstvena agencija

Zašto je knjigovodstvo važno za poslovanje firme?

Ako ste rešili sva pravna pitanja nakon osnivanja firme, sada je pravi trenutak da se posvetite knjigovodstvenim zadacima. Nakon registracije privrednog društva odnosno preduzetnika u APR-u nastaju sve poreske obaveze i obavezr u vezi sa knjigovodstvom. Zato nemojte mnogo da čekate sa angažovanjem knjigovođe. Onoga trenutka kada se u registru privrednih društava nađe i vaša firma, dobićete rešenje iz Agencije za privredne registre i tada je vreme da se odlučite ko će da vam vodi poslovne knjige.

Poreske obaveze svakog preduzetnika početnika

Sve novoosnovane firme u obavezi su da se pored registracije u APR-u registruju i kod Poreske uprave kao poreski obaveznici. Tada dobijaju PIB, odnosno poreski identifikacioni broj.

PIB predstavljajedinstven broj fizičkih, pravnih lica i preduzetnika koji dodeljuje Poreska uprava. PIB pravnih lica i preduzetnika sadrži 9 cifara, dok je fizičkim licima PIB isti kao i jedinstven matični broj. Kada se poreski identifikacioni broj dodeli, on se ne menja sve dok firma posluje. U slučaju neplaćanja poreza ili nepodnošenja poreskih prijava PIB može biti oduzet privremeno poreskom obvezniku. Ako PIB nije aktivan poslovna banka u obavezi je da blokira sve tekuće račune subjektima kojima je PIB oduzet.

Preduzetnici mogu da iskoriste opciju paušalnog oporezivanja, a u tim situacijama nije vam potrebno angažovanje knjigovodstvene agencije, tako da nema potrebe za vođenjem poslovnih knjiga. U svim drugim oblicima poslovanja neophodno je vođenje poslovnih knjiga.

Sve što treba da znate prilikom izbora knjigovodstvene agencije

Ponuda svake knjigovodstvene agencije je različita, a agencije pored knjiženja nude i mnoge dodatne usluge. Cena usluga knjigovodstvene agencije zavise od toga šta vam je potrebno, a ako ste početnici u poslu, onda je možda bolje da izaberete manju agenciju zbog ličnijeg kontakta.

Prema Zakonu o računovodstvu vođenje poslovnih knjiga možete poveriti samo preduzeću ili preduzetniku koji ima registrovanu pretežnu delatnost za pružanje računovodstvenih usluga. To znači da se ne može angažovati fizičko lice za vođenje knjiga koje ćete angažovati prema, na primer ugovoru o delu.

Prvo se raspitajte koje usluge nudi knjigovodstvena agencija koju biste da angažujete. Svaki biznis početnik treba da angažuje knjigovođu koji se razume u knjiženje i dodatne poslove kao što su elektronsko bankarstvo ili obračun plata. Odmah na početku definišite sve obaveze koje knjigovođa ima kako ne bi došlo do problema kasnije, a spisak obaveza bi trebalo definisati ugovorom.

Svakako među prvim zadacima svakog knjigovođe biće pripremanje dokumentacije za Poresku upravu, jer tada novoosnovani subjekti predaju i prvu poresju prijavu koju knjigovođa popunjava.

Avako novoosnivano preduzeće dužno je da u roku od 15 dana od dana upisa u APR podnese akontativnu PDP prijavu, a to je prijava poreza na dobit pravnih lica.

Iako je logično pitanje zašto se predaje poreska prijava i pre nego što ste počeli sa radom razlog leži u tome što prema Zakonu o porezu na dobit propisano sa se svakog meseca porez plaća akontativno, odnosno unapred. Prijava se elektronski podnosi preka portala Poreske uprave, a za to vam je potreban kvalifikovani elektronski potpis.  Ako nemate elektronski potpis, ovlastite nekoga ko ga ppseduje da to učini umesto vas. Srećan rad!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *