Žasto se sve više dece opredeljuje za profesiju lekara?

Zanimanje doktora ili hirurga je časna profesija, ali sticanje diplome je veoma dug i izazovan proces, počevši od studija nakon završene privatne srednje medicinske škole. Put do doktora obično traje najmanje 12 godina nakon završetka srednje škole. Ne samo da je medicina izazovna akademski nego zahteva i istrajnost.

Počeci medicine i njena istorija

Jedna od definicija istorije medicine je da ona predstavlja društvenu i humanističku oblast istorije kao nauke, koja se bavi proučavanjem razvoja „umetnosti-veštine lečenja“ ili medicine u prošlosti.  Na osnovu postojanja starih društava poznajemo arapsku, mesopotamijsku, steroegipatsku, antičko Grčku i mnoge druge. Možda je među njima i najpoznatija medicina iz antičke Grčke po čuvenom Herodotu, koji se i danas smatra ocem ove humanističke nauke.
Zanimljiv je podatak da se prvi lekari spominju u čuvenim delima Ilijada i Odiseja.

Put se započinje u privatnoj srednjoj medicinskoj školi

Postati lekar obično počinje u srednjoj školi. Dobre ocene iz prirodnih nauka poput fizike, biologije i hemije su neophodne. Ukoliko niste sigurni da tokom pohađanja privatne srednje medicinske škole želite da postanete doktor, zapamtite da nikada nije kasno odlučiti se za ovaj plemenit poziv. Mnogi su se pre studija medicine oprobali na drugim fakultetima, dok nisu otkrili da zaista žele svoj život da posvete lečenju ljudi.

Razlozi za bavljenje medicinom

Mnogi mališani upitani šta žele da budu kad porastu odgovaraju sa lekar. Jeste da je empatija i želja da se pomogne bolesnima najčešći razlog za izbor ove profesije, ali činjenica je da postoje osobe koje su predodređene za ovaj poziv. Još od prvih koraka, pa preko privatne srednje medicinske škole oni vam ulivaju poverenje da će jednog dana biti vrhunski stručnjaci. Često se dešava da su roditelji već priznati stručnjaci u jednoj od oblasti medicine, pa se porodično nastavlja tradicija. No, važno je ipak napomenuti da ko god izabere da se bavi ovim požrtvovanim i plemenitim zanimanjem, na kraju dana to čini pre svega zbog drugih.

Kako izabrati pravu oblast medicine koja vas zanima?

Tokom školovanja, od vas će se očekivati da se odlučite za oblast medicine koja vas najviše interesuje. Ukoliko završavate privatnu srednju medicinsku školu sa idejom da želite da budete hirurg imajte na umu da školovanje traje oko devet godina, a započinje studijama opšte medicine od pet godina, nakon čega sledi specijalizacija od četiri godine. 

Zanimanje lekara nakon završenog školovanja

Osnovno načelo kojim se lekari vode je pre svega da što ređe postupaju sa pozicije intervencionizma, odnosno prema pacijentima treba da oprezno postupaju, jer lečenje uvek treba da bude što manje invazivno i što blaže – kada god je to moguće.

Budite zahvalni lekarima

Na kraju bez obzira koju oblast medicine završe, veoma je važno da se uvek konsultujete sa lekarom koji je stručan za vrstu brige koja vam je neophodna. Praktično iskustvo lekara je uvek važno jer hirurg koji obavlja zahtevne operacije svaki dan je uvek bolji od onog koji to retko čini. Cenite vašeg lekara i setite se koliko je on truda i energije uložio u svoje obrazovanje i specijalizacije, ali pre svega ljubavi prema ovoj humanoj profesiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *