Savremeni čovek živi brzo. Nije nepoznanica da svi non-stop negde žurimo, kasnimo i skačemo iz jedne obaveze u drugu.
S tim u vezi, slobodno vreme je vrlo dragoceno.Sigurno vam se desilo da, kada se umorni vratite sa posla, poželite da uživate u nekom od omiljenih domaćih slatkiša, ali odustanete od ideje o pripremi jer nemate nameru da provodite sate u kuhinji.
Kako bismo vam pomogli da vešto pripremite omiljene poslastice i više vremena provodite puneći baterije i družeći se sa dragim ljudima, a manje pored šporeta, u nastavku vam predstavljamo brze recepte za omiljene slatkiše.
Bakin kolač – poslastica koja vraća u detinjstvo
Naše bake i mame su ovaj kolač, poznat i kao galete, spremale sa mnogo ljubavi. Neodoljivo mekana, vazdušasta poslastica, hrskave korice i nezaboravnog mirisa, uvek je odličan izbor za decu.
Recept za bakin kolač se prenosi sa generacije na generaciju, neretko i ljubomorno čuva. Predstavljamo vam jednu brzu varijantu, ali jednako savršenu.
Sastojci:
- 4 cela jaja
- 1 šolja od 250 ml šećera
- 1 šolja ulja
- 2/3 šolje mleka
- 400 g mekog brašna
- 10 g praška za pecivo
Priprema:
Sastojci se dodaju jedan po jedan i muti se. NIje potreban mikser al je lakše. Ulupajte jaja penasto. Dodajte šećer i opet ulupajte. Zatim sipajte ulje, pa mleko.
Pri dodavanju svakog sastojka neophodno je mućenje.
Na kraju, istovremeno dodajte brašno i prašak za pecivo, pa opet sve dobro umutite. Ostaviti da odstoji 10 minuta, pa uključiti pekač.
Masa je nešto gušća od jogurta, kao kada kuvate puding. Manjom kutlačom vadite masu i sipajte u pekač. Ostavite par minuta. Ne dirajte dok ne pomislite da je gotovo.
Podvucite vrh viljuške ispod i polako odlepite. Uverićete se da su vazdušasti i mekani.
Premažite ih kremom, džemom, obogatite ukus voćem i sladoledom po ukusu, pospite keksom, prah šećerom, orasima, bademima ili kokosom.
Naravno, brzo planu i bez dodataka, onako vrući, tek izašli iz pekača. Uživajte u njihovom originalnom ukusu i mirisu uz šolju kafe ili mleka.
Brauni – čokoladni san
Jedan od najukusnijih kolača na svetu definitivno je brauni (brownie). Jakog je ukusa, hrskav spolja, a sočan i pomalo gnjecav iznutra.
Osvaja svojim punim čokoladnim ukusom i one najprobirljivije, a ljubiteljima čokolade je jedan od omiljenih.
S obzirom na to da je reč o super jednostavnom receptu, čokoladni brauni je savršena opcija u situacijama kada vam se jede nešto slatko ili imate nenajavljene goste.
Sastojci:
- 100 g maslaca
- 100 g čokolade
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 150 g brašna
- 30 g kakaoa
- 1 prašak za pecivo od 10 g
- 200 g seckane čokolade
Priprema:
Na pari ili u mikrotalasnoj otopite maslac i čokoladu. Ostavite da se prohladi.
Uključite rernu na 180 stepeni.
Jajima dodajte šećer i mutite oko 2 minuta. Cilj je da zapene. Zatim sipajte čokoladu i maslac i opet mutite.
Pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodajte prethodno umućenoj smesi. Sve zajedno izmešajte.
U tepsiju ne manju od 30 x 20 cm (možete koristiti veću, ali nikako manju jer bi bio predebeo) stavite papir za pečenje. Istresite pola mase za kolač.
Preko pospite 100 g iseckane čokolade, pa prelijte ostatkom mase. Na kraju, po površini pospite preostalih 100 gr iseckane čokolade.
Stavite kolač da se peče oko 30 minuta. Kada bude bio gotov, izvadite ga iz rerne, prekrijte krpom i ostavite da se ohladi. Isecite u kocke i poslužite.
Milk šnite – gotove za samo 15 minuta, bez miksera i šporeta
Uvek je pravo vreme za milk šnite! Posebno su dobar izbor u letnje vreme, a ne moramo da naglašavamo koliko ih deca obožavaju.
Od sastojaka koje ćemo predstaviti u nastavku dobije se popriličan broj komada. U ovom receptu nismo mutili slatku pavlaku, kako to obično rade, jer nismo želeli da dobijemo ukus šlaga, nego ukus mlečnog, osvežavajućeg krema.
Količinu pavlake možete i sami da regulišete. A ukoliko niste ljubitelj, možete da dodate krem sir ili mascarpone.
Sastojci:
- 2 gotove kakao kore
- 300 g kisele pavlake
- 100 g meda
- 500 ml slatke pavlake (zaslađene)
- 10 g želatina (1 kesica)
- 6 kašika vode
- mleko za premazivanje kora
Priprema:
Obe kore natopite sa po malo mleka. Želatin potopite u vodu.
Pomešajte kiselu pavlaku i med, a zatim žicom izradite. Sipajte slatku pavlaku, pa i nju izmešajte.
Otopite želatin, a zatim mu dodajte dve kašike fila i sjedinite. Sada tu masu istresite nazad u fil i sve izradite žicom.
Ostavite sa strane 10 – 15 minuta. Za to vreme spremite kalup ili pleh i u njega prebacite koru sa folijom. Zatim nalijte celi fil i preklopite ga drugom korom.
Krajeve folije prebacite preko, da bi kolač zadržao formu. Ne stiskajte.
Stavite u frižider da se stegne, najbolje preko noći. Odlična varijanta je sat vremena u zamrzivaču, a onda 2 – 3h u frižideru.
Skinite foliju, pa isecite na šnite.
Uživajte u poslastici.
Knedle sa šljivama – brza varijanta bez krompira
Knedle sa šljivama se mogu naći u nemačkoj, austrijskoj, mađarskoj, češkoj, slovačkoj, rumunskoj i kuhinji svih zemalja bivše Jugoslavije…
Pribegli smo ovom receptu zbog brzine pripreme i možemo vam reći da degustatori ni u jednom momentu nisu pomislili da je reč o drugom sastavu za testo tj. da knedle nisu od krompira. Ovo je mera za 16 knedli.
Sastojci:
- 300 ml mleka
- 200 ml vode
- 2 kašike ulja
- 2 kašike šećera
- 300 g griza
- 100 g mekog brašna
- 1 jaje
- 8 komada šljiva
- 100 g prezle (hlebne mrvice) + 3 kašike ulja + 5 kašika šećera
Priprema:
Na vatru stavite mleko, vodu, ulje i šećer. Dok čekate da provri, razmerite brašno i griz. Čim provri, zakuvajte i brzo mešajte.
Imajte u vidu da je masa izuzetno gusta. Sačekajte da se ohladi.
Umutite viljuškom jaje, pa ga dodajte toploj do mlakoj masi i rukom umesite.
Na stolu oblikujte salamu. Lako i brzo se oblikuje, dovoljno je da samo valjate po stolu. Zatim je podelite na 16 delova.
U veći lonac sipajte vodu i stavite ga na vatru da provri dok vi oblikujete knedle.
Uzimajte svaki deo posebno, pa na dlanu pritisnite sredinu, rastanjite, ubacite pola šljive, istanjite ivice, pa ih ubaciti u sredinu. Griz je lepljiv i dosta čvrst, neće vam biti teško da oblikujete.
Kada voda provri, spustite knedle i kuvajte 10 minuta. Nemojte duže jer su i griz i brašno skuvani već u mleku, a ne bi bilo dobro da vam se raspadnu.
Dok se knedle kuvaju, zagrejte ulje, pa spustite prezle i na srednjoj vatri polako mešajte. Cilj je da blago potamne. Pazite da vam ne zagore.
Sklonite prezle sa vatre, pa dodajte šećer i izmešajte. Šećer možete i ne morate da dodajete (po ukusu).
Nakon što izvadite knedle iz šerpe, uvaljajte ih u ovu smesu, a zatim slažite u posudu, pa poslužite. Možete ih jesti i tople i hladne.
Nadamo se da će vam ovi brzi recepti koristiti i da ćete uz njih uživati u nekim od najukusnijih slatkiša koji vraćaju u detinjstvo i neko bezbrižnije vreme.