pun-frizider-hrane

Koliko dugo smemo leti držati namirnice van rashladnih uređaja

 

Za sada je poznato da više od 250 vrsta bakterija, virusa i parazita izaziva trovanje hranom. U nju mogu dospeti u bilo kojoj fazi, uključujući pakovanje, transport, skladištenje ili kuvanje. Ipak, neke namirnice su podložnije bržem kvarenju od ostalih. To su na primer sirova jaja, nepasterizovano mleko i sokovi, meki sirevi, sirovo ili nedovoljno obrađeno meso i morski plodovi. 

Hrana koja se duže vremena drži u neadekvatnim uslovima može postati leglo loših bakterija. Zato je bitno da znamo koliko je dugo smemo čuvati van rashladnih uređaja, naročito u letnjem periodu. 

Zlatno pravilo dva sata

Kao što ste verovatno već pretpostavili, tačno vreme na koje možete ostaviti hranu van frižidera, pa čak i napolju na otvorenom dok pravite piknik ili roštiljate, zavisi pre svega od vrste hrane. Neka hrana, obično ona koja sadrži više vode će se brži i pokvariti. Drugi bitan faktor je trenutna sobna ili dnevna temperatura, zavisno gde se hrana nalazi, na pultu ili na stolu u dvorištu. 

Moderni Liebherr zamrzivači mogu vam omogućiti izuzetno brzo zamrzavanje hrane, međutim kada je budete odmrzavali, izvadite je iz zamrzivača neposredno pre nego što želite da je pripremite. Ukoliko želite da je odmrznute za sutradan onda je iz zamrzivača premestite u frižider gde će se lagano odmrznuti i biti spremna za upotrebu narednog dana. 

Prema stručnjacima koji ispituju bezbednost hrane, uvek se treba pridržavati pravila dva sata. Ono glasi: Ne ostavljajte ništa što biste obično držali u frižideru duže od dva sata na sobnoj temperaturi. Ako ste napolju i ako je posebno vruć dan, neka to bude maksimalno jedan sat.

cizburger-stomak

Većina bakterija počinje da se razmnožava na temperaturama većim od 10oC. Ukoliko se hrana u ovim temperaturnim uslovima ostavi nezaštićena, populacija bakterija se može gotovo udvostručiti za samo dvadesetak minuta. 

Dakle, izbegavajte hranu koja je stajala više od jednog sata na suncu a više od dva sata na pultu u kuhinji. Ukoliko primetite neobičan miris ili promenu boje, na primer na mesu, nemojte ga konzumirati. Bacite ga, jer možete zbog pokvarene hrane u najmanju ruku imati stomačne tegobe.

Crveno meso, živina i riba

Ne ostavljajte ništa od navedenog na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Crveno meso, živina i riba definitivno podležu pravilu dva sata – čak i kada govorimo o hrani koja je spremana na roštilju, dobro pečena odnosno termički obrađena. 

Posebno je opasno i brzo kvarljivo sirovo meso. Zato je najbolje izvaditi ga iz frižidera neposredno pre nego što želite da ga ispečete. Ukoliko meso vadite iz zamrzivača, onda neka to bude tek toliko vremena koliko mu je potrebno da se odledi. Takođe, odmah nakon upotrebe operite daske za sečenje i tanjire u kojima se meso nalazilo i dok ih ne operete u njih ne stavljajte nikakve druge namirnice

Sirevi i drugi mlečni proizvodi

Prema jednoj nedavnoj studiji na Univerzitetu u Vinskonsinu, neki sirevi mogu bezbedno da ostanu nehlađeni (na sobnoj temperaturi) i oko šest sati. Međutim, nisu svi sirevi jednaki – ispostavilo se da brzina kojom će sir početi da se kvari zavisi pre svega od količine vode koja se nalazi u njemu. 

Dok tvrđi sirevi poput parmezana, gaude i čedara mogu biti van frižidera i više sati, sirevi sa visokim procentom vode će se prilično brzo pokvariti. Dakle, ukoliko planirate piknik a želite da ponesete sir, birajte onaj tvrđi.

Sveži proizvodi i voćni sokovi

Pošto je kvarljiva roba, voće i povrće treba smatrati namirnicama kod kojih takođe treba primeniti pravilo dva sata – jedan na suncu. Kako bi voće i povrće ostalo što duže sveže i sporije se kvarilo, nemojte ga seći dok ne budete želeli da ga jedete. To znači da voćne salate nisu najbolja ideja kada su u pitanju piknici, pogotovo u letnjem periodu.

Većina stručnjaka ali i proizvođača kaže da voćni sokovi ne bi trebalo da stoje van frižidera duže od tri sata. Kada su u pitanju pića, izuzetak je naravno alkohol, međutim niko ne želi da pije toplo pivo ili vino (možda kuvano u zimskom periodu).

Ako ste ikada doživeli trovanje hranom, verovatno ste imali simptome poput grčeva u stomaku, povraćanja i dijareje. Ovi simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati ili čak sutradan nakon što ste pojeli obrok koji se pokvario. Ukoliko niste uneli veliku količinu bakterija, verovatno je da će simptomi proći za nekoliko sati ili nakon jednog ili dva dana. Međutim, ako ne prestaje mučnina ili dobijete visoku temperaturu, trebalo bi da što pre posetite lekara. Hrana van rashladnih uređaja veoma kratko može da stoji. Zato budite obazrivi kada konzumirate hranu koja je duže vremena bila van frižidera, pogotovu leti. 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *